25 iunie 2017 – Tribute Day: George Michael

25 iunie 2017, RADIO STIL ROMANIA aduce un tribut de 6 ore (unic in lume) lui George Michael, de la ora 15 pana la orele 21:00

Geórgios Kiriákos Panagiótou nascut in 25 iunie 1963, Londra, Regatul Unit – decedat. 25 decembrie 2016, Oxfordshire, Regatul Unit), cunoscut mai bine ca George Michael a fost un cântăreț și compozitor englez de origine cipriota. A devenit popular fiind vocalist al formației Wham! și apoi fiind solist. A vândut mai mult de 100 de milioane de albume la nivel mondial.

Tatăl său, Kyriacos Panayiotou, un restaurator din partea grecească a insulei Cipru, emigrase în Marea Britanie în anii ’50 și și-a schimbat numele în Jack Panos. Mama lui, Lesley Angold a fost o dansatoare engleză.

Michael și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în cartierul Kingsbury din Londra, în casa părinților săi, cumpărată imediat după nașterea sa; a urmat școala din Kingsbury. Surorile sale mai mari sunt Yioda și Melanie.

La începuturile adolescenței, familia s-a mutat în Radlett, Hertfordshire. Acolo Michael a frecventat Bushey Meads School, unde s-a împrietenit cu viitorul său partener din Wham!, Andrew Ridgeley. Ambii aveau ambiția de a face o carieră în domeniul muzicii. Michael a dat reprezentații stradale în metroul din Londra, interpretând cântece cum ar fi ’39 de pe albumul „A Night At The Opera” al formației Queen. Implicarea lui în lumea muzicală a început ca DJ, mixând în cluburi și școli din Bushey, Stanmore și Watford. Pentru scurtă vreme a format o trupă de muzică ska, numită The Executive, împreună cu Ridgeley, fratele acestuia, Paul, Andrew Leaver și David Mortimer (mai târziu cunoscut sub numele de David Austin).

1981–1986: Wham!

Michael a format duoul Wham!, cu Andrew Ridgeley, în 1981. Primul album al trupei Fantastic, a ajuns pe primul loc în topurile britanice în anul 1983 și a generat numeroase melodii în top 10 singles, cum ar fi: „Young Guns (Go For It!)”, „Wham Rap! (Enjoy What You Do)” și „Club Tropicana”. Cel de-al doilea album, Make It Big, a ajuns pe prima poziție în clasamentele americane. Printre melodiile de succes de pe acest album s-au numărat „Wake Me Up Before You Go-Go” (Nr. 1 în Regatul Unit și SUA), „Freedom”, „Everything She Wants”, și „Careless Whisper”, care a ajuns pe locul 1 în aproape 25 de țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, și a fost primul cântec solo al lui Michael.

Michael a cântat în primul concert Band Aid înregistrând „Do They Know It’s Christmas?” (ajuns pe locul I în clasamentul britanic) și a donat încasările în scopuri caritabile. A contribuit la partea de background vocal pentru hitul lui David Cassidy din 1985 „The Last Kiss”, ca și pentru succesul lui Elton John din 1985 cu „Nikita” și „Wrap Her Up”. Michael l-a numit de altfel pe Cassidy printre cei care i-au influențat cariera și l-a intervievat pentru Ritz Newspaper.

Turneul formației Wham! în China, din aprilie 1985, prima vizită în China a unei formații populare din Occident, a generat o amplă acoperire media în întreaga lume, Michael fiind personajul central. Înainte de apariția formației Wham! din China, multe genuri muzicale fuseseră interzise în țara asiatică. În public s-au aflat și membri ai guvernului chinez, iar prezentatoarea televiziunii chineze, Kan Lijun, care a fost gazda spectacolului, a vorbit despre concertul istoric al formației Wham!: „Nimeni nu mai văzuse așa ceva până atunci. Tinerii erau uimiți, toată lumea bătea din picioare. Desigur că polițiștii nu erau deloc fericiți și erau îngrijorați că ar putea urma revolte.” Turneul a fost imortalizat în filmul regizorului Lindsay Anderson Foreign Skies: Wham! In China.

Odată cu succesul singlelurilor lui Michael, „Careless Whisper” (1984) și „A Different Corner” (1986), zvonurile despre inevitabila despărțire a grupului Wham! s-au intensificat. Duoul s-a separat în mod oficial în 1986, după ce a scos un single de adio „The Edge of Heaven” și o compilație, The Final (album), și a dat un concert cu casa închisă pe Stadionul Wembley, în care a fost prezentat și filmul turneului din China. Singlelul „The Edge of Heaven”,  a ajuns pe locul I în clasamentul britanic în 1986.

Cariera solo

Începutul carierei solo, în anul 1987, a fost un duet cu Aretha Franklin, „I Knew You Were Waiting (For Me)”; acesta i-a îndeplinit lui Michael o ambiție mai veche, de a cânta alături de unul dintre artiștii săi preferați. După lansare, cântecul a ajuns pe locul I atât în clasamentele americane, cât și în cele britanice.

Pentru Michael, devenea cel de-al treilea loc I în Marea Britanie din trei încercări, după „Careless Whisper” în 1984 (chiar dacă singleul provenea de pe albumul Wham! Make It Big) și „A Different Corner” din 1986. Acest single a fost primul pe care Michael l-a înregistrat ca artist individual și pe care nu îl compusese el însuși. Compozitorul, Simon Climie, necunocut la acel moment, a avut succes ulterior în trupa Climie&Fisher, în anul 1988. Michael și Aretha Franklin au câștigat un Premiu Grammy în 1988 pentru cea mai bună interpretare R&B.

La sfârșitul anului 1987, Michael și-a lansat albumul solo de debut, Faith. Primul single apărut de pe acest album a fost „I Want Your Sex”. Cântecul a fost interzis de multe posturi de radio din Marea Britanie și SUA, datorită versurilor cu tentă explcit sexuală. MTV a difuzat materialul video, în care apărea alături de make-up artistul Kathy Jeung, îmbrăcată foarte sumar, doar la ore foarte târzii ale nopții. Michael a argumentat că actul în sine este frumos, dacă este monogam, și a înregistrat și un scurt prolog pentru video în care spunea: „acest cântec nu promovează sexul cu parteneri ocazionali.” Într-una din scenele indecente Michael scrie cu un ruj cuvintele „explorează monogamia” pe spatele partenerei. Unele posturi au difuzat o versiune mai puțin explicită a cântecului, „I Want Your Love”, „love” înlocuind cuvântul „sex”.

Când „I Want Your Sex” a ajuns în clasamentul american, gazda emisiunii, Casey Kasem, a refuzat să spună titlul cântecului, prezentându-l doar ca „noul single al lui George Michael.” Cântecul a apărut pe coloana sonoră a filmului Beverly Hills Cop II. În ciuda cenzurii și a piedicilor în difuzare, „I Want Your Sex” a urcat până pe locul 2 în clasamentul american al revistei Billboard și pe locul 3 în Marea Britanie.

În noiembrie 1994, după o lungă perioadă de izolare, Michael a apărut în primul show MTV Europe Music Awards, unde a interpretat un cântec nou-nouț, „Jesus to a Child”. Cântecul era un omagiu plin de melancolie pentru iubitul său, Anselmo Feleppa, care murise în martie 1993.

Cântecul a intrat în clasamentul de singleluri din Marea Britanie pe locul 1 și pe locul 7 în Billboard. A fost cel mai lung single al lui Michael intrat vreodată în UK Top 40, cu o durată de aproape șapte minute. Identitatea exactă a celui căruia i-a fost dedicat cântecul și natura relației lui Michael cu Feleppa au fost învăluite în mister și prilej de speculații, căci Michael nu confirmase că este homosexual și nu a făcut-o decât în anul 1998. Clipul video pentru „Jesus to a Child” a cuprins imagini sugerând pierderea, durerea și suferința. Michael i-a dedicat cu consecvență cântecul lui Feleppa înainte de a-l interpreta live.

În 2004 Michael a spus „m-am culcat cu multe femei în perioada Wham!, dar n-am simțit niciodată că ar putea evolua într-o relație, pentru că, din punct de vedere emoțional, eram homosexual. Nu am vrut să mă atașez de ele, dar mă atrăgeau. Apoi a început să mi se facă rușine pentru că mă foloseam de ele. Am hotărât că trebuie să încetez, lucru pe care l-am și făcut în momentul în care am început să îmi fac probleme legate de SIDA, boală care devenise tot mai frecventă în Marea Britanie. Deși întotdeauna am făcut sex protejat nu am vrut să mă culc cu o femeie fără să îi spun că sunt bisexual.

Simțeam că aș face un lucru iresponsabil. În fapt, nu am vrut să am acea conversație neplăcută care putea să strice tot momentul, așa că am încetat să mă mai culc cu ele.” În același interviu, a adăugat: „Dacă nu aș fi cu Kenny [prietenul său în acea perioadă], aș face sex cu femei, fără îndoială„.

El a spus că formarea sexualității sale a fost „un lucru dobândit, datorită absenței tatălui, care era tot timpul la muncă. Am fost extrem de apropiat de mama mea„, dar a afirmat și că „există categoric persoane care au o predispoziție spre homosexualitate și pentru care mediul este irelevant.

În 2007, Michael a declarat că ascunsese faptul că este homosexual deoarece își făcea griji legate de efectul pe care acest fapt l-ar avea asupra mamei lui.

Decesul

Michael a încetat din viață la locuința sa din Goring-on-Thames, Oxfordshire, la vârsta de 53 de ani. A fost găsit mort de partenerul său, Fadi Fawaz, în dimineața de Crăciun, 25 decembrie 2016.

Cauza morții este încă necunoscută; managerul său, Michael Lippman, a presupus că insuficiența cardiacă a fost cauza morții, și că Michael „s-a stins liniștit, fără dureri.” Fawaz a descris, într-un interviu pentru The Daily Telegraph, cum l-a găsit pe cântăreț în dimineața de Crăciun: „m-am dus să-l trezesc și era mort, întins în pat. Încă nu știm ce s-a întâmplat. Totul a fost foarte complicat în ultima vreme, dar George aștepta cu nerăbdare Crăciunul, la fel și eu.

Autopsia făcută în 29 decembrie, pentru a determina cauza exactă a morții, a fost necloncudentă. Poliția din Thames Valley a spus că se vor face analize suplimentare, dar că rezultatele nu se vor cunoaște decât peste câteva săptămâni.

În necrologul său pentru Michael, BBC l-a descris ca un „superstar pop” și a scris, „binecuvântat cu un chip arătos și o voce frumoasă, prezența sa scenică l-a făcut un preferat al circuitelor de concerte live, pe măsură ce s-a maturizat, devenind dintr-un idol al adolescenților, o celebritate pe termen lung.

 

Sursa, si mai multe detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Michael

 

Comentarii Facebook
Share Button
25 iunie 2017, RADIO STIL ROMANIA aduce un tribut de 6 ore (unic in lume) lui George Michael, de la ora 15 pana la orele 21:00 Geórgios Kiriákos Panagiótou nascut in 25 iunie 1963, Londra, Regatul Unit - decedat. 25 decembrie 2016, Oxfordshire, Regatul Unit), cunoscut mai bine ca George Michael a fost un cântăreț și compozitor englez de origine cipriota. A devenit popular fiind vocalist al formației Wham! și apoi fiind solist. A vândut mai mult de 100 de milioane de albume la nivel mondial. Tatăl său, Kyriacos Panayiotou, un restaurator din partea grecească a insulei Cipru, emigrase în Marea Britanie în anii '50 și…

Votul Tau!

0

User Rating: 4.68 ( 3 votes)

Lasă un răspuns