Conjunctie Marte – Jupiter (2015)

Este pentru a doua oară în acest an când vedem în câmpul lunetelor sau al telescoapelor, două planete în acelaşi timp. Fenomenul nu este unul fizic cât unul ce ţine de perspectiva noastră. Văzute de pe Pământ, Marte şi Jupiter se află în aceeaşi regiune a cerului, apropiate unghiular, aparent, la câteva zeci de minute de arc (38′ în acest caz). În realitate distanţa în spaţiu dintre cele două planete este de aproape 600 milioane de kilometri în timpul conjuncţiei.

Acest eveniment astronomic este unul fără o importanţă ştiinţifică anume, fiind dedicat contemplării. Totodată putem observa vizual mai uşor mişcarea aparentă a planetelor pe boltă – ce îşi modifică poziţiile reciproce de la o zi la alta.

Mai jos vedem o simulare a poziţiilor pe bolta cerească a celor două planete, cu jupiter mărit în dreapta, pentru a evidenţia poziţia sateliţilor.conjunctie skymap 19oct2015

Aflaţi undeva la ţară, pe un cer „senin” dar cu ceaţă, la o temperatură de 8 grade celsius am surprins şi noi conjuncţia. Inamicul observaţiilor astronomice din această perioadă este ceaţa şi chiar dacă cerul este senin, formarea ceţii poate demoraliza pe orice entuziast sau pasionat de stele.

Mai jos sunt două fotografii efectuate prin ceaţă cu acest mini-eveniment astronomic. Jupiter se află în partea dreaptă sus, Marte în stânga jos. În câmp se mai vede şi o steluţă din constelaţia Leu, steaua chi Leonis. Imaginile nu sunt foarte reuşite, şi asta din cauza ceţii ce a sabotat clarul imaginii, focusarea.

IMG_1112 IMG_1087O ultimă impresie; această conjuncţie nu a fost chiar atât de spectaculoasă pe cât am crede, deoarece diferenţa de strălucire dintre cele două planete este destul de mare în această perioadă (cam de 20 de ori mai slab în strălucire Marte).  Jupiter aflat la un diametru minim de ~ 31″ (secunde de arc) cu strălucirea aparentă de -1,6 magnitudini iar Marte având un diametru aparent de doar 4″ (secunde de arc) şi o strălucire aparentă de doar +1,7 magnitudini.

A fost un eveniment astronomic dedicat opticii telescoapelor, sau a lunetelor şi binoclurilor. Din nefericire ceaţa a învăluit priveliştea dându-i o notă de mister inefabil.

Comentarii Facebook
Share Button

Lasă un răspuns