Cum a luat naștere Frankenstein? O poveste mai puțin cunoscută publicului

Începând cu 13 mai, oraşul Geneva îl omagiază printr-o expoziţie inedită pe…Frankenstein, la 200 de ani de la naşterea sa literară. Nu întâmplător.

Puţini ştiu faptul că, în anul 1816, în apropierea oraşului elveţian, pe malul lacului Geneva, la Vila Diodati nr. 9, autoarea britanică Mary Shelley a scris prima variantă a celebrului roman „Frankenstein sau Prometeu modern”.

Povestea care stă la originea cărţii este şi ea mai puţin cunoscută publicului. Renumit pentru comportamentul său libertin, dar şi pentru petrecerile excentrice pe care le organiza, faimosul Lord Byron, poetul britanic, obişnuia să-i invite pe prietenii scriitori la vila sa din Geneva.

Byron i-a provocat pe aceştia la un concurs: să scrie fiecare o nuvelă cu…fantome.

Aşa a luat naştere nu o simplă poveste, ci un roman în toată regula: Frankenstein, volum cu dedicaţie: „cu prietenie, pentru Lord Byron, din partea autorului Mary Shelley”.

 

Sursa: Digi24

Comentarii Facebook
Share Button
Începând cu 13 mai, oraşul Geneva îl omagiază printr-o expoziţie inedită pe...Frankenstein, la 200 de ani de la naşterea sa literară. Nu întâmplător. Puţini ştiu faptul că, în anul 1816, în apropierea oraşului elveţian, pe malul lacului Geneva, la Vila Diodati nr. 9, autoarea britanică Mary Shelley a scris prima variantă a celebrului roman „Frankenstein sau Prometeu modern”. Povestea care stă la originea cărţii este şi ea mai puţin cunoscută publicului. Renumit pentru comportamentul său libertin, dar şi pentru petrecerile excentrice pe care le organiza, faimosul Lord Byron, poetul britanic, obişnuia să-i invite pe prietenii scriitori la vila sa din…

Votul Tau!

0

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Lasă un răspuns