ICCJ: Profilul personal de Facebook este spatiu public, nu privat

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, în premieră pentru România, că profilul personal de Facebook este spațiu public și nu privat. Decizia, care este irevocabilă, a fost dată într-un dosar privind niște afirmații naziste făcute de un fost director din prefectura Mureş pe profilul său de Facebook.

Magistrații au stabilit că profilul personal creat pe rețeaua de socializare – folosită, în România, de peste 7,2 milioane de utilizatori – constituie spaţiu public, nu privat, indiferent cât de restrâns este numărul persoanelor care au acces la acest profil.

Decizia a fost dată în dosarul în care Mircea Munteanu, fost director din Prefectura Mureș, a postat, în 2012, pe pagina sa de Facebook, un mesaj nazist. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat cu amendă pentru respectiva postare, însă Munteanu a contestat decizia la Curtea de Apel Mureş, unde – în ciuda faptului că a încercat să convingă instanța că profilul său de Facebook este spaţiu privat, nu public – a pierdut. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă, mai apoi, după ce funcționarul public a înaintat recurs.

Hotărârea ICCJ este irevocabilă și reprezintă o premieră pentru România, unde Facebook are peste 7,2 milioane de utilizatori. 

Postările românilor pe rețelele de socializare pot avea, așadar, consecințe nefaste, așa cum, de altfel, au mai atras atenția și alți reprezentanți ai Justiției. Avocatul Marius Pantea, citat de Avocatura.com recent, a subliniat faptul că „utilizatorii nu conștientizează că prin acceptarea termenilor și condițiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligații” și că „nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual”.

Nici în alte țări, Justiția nu tolerează asemenea lucruri, indiferent de scuzele celor care încalcă anumite reguli prin postările lor, sau de modul de abordare folosit de avocat în cauză. În America, de exemplu, apărătorii angajați de persoane care trebuie să răspundă în fața instanței pentru mesajele lor de pe Facebook, încearcă să-i convingă pe jurați că opiniile acestora – indiferent cât sunt de defăimătoare și chiar amenințătoare la adresa altora – sunt asemănătoare versurilor din cântecele hip-hop, pline, de altfel, de injurii și nu numai, deci nu reprezintă neapărat o intenție sau o primejdie reală. Cu toate acestea, însă, instanța nu le dă dreptate, iar un american a ajuns chiar să facă trei ani de închisoare, după ce a postat mesaje de amenințare pe Facebook, la adresa fostei sale soții.

Sursa:avocatura.ro

Comentarii Facebook
Share Button

Lasă un răspuns