Leonide 2015

În această dimineaţă a avut loc maximul curentului de meteori Leonide, activ în această perioadă. Acolo unde cerul va fi senin, vom putea observa încă pe cer după miezul nopţii mai multe aşa-zise „stele căzătoare” ca de obicei.

O stea căzătoare este de fapt un meteor (denumirea corectă astronomică) produs de un meteoroid (o particulă cosmică de mici dimensiuni).

În cazul Leonidelor avem de-a face cu particule de până la 1 cm diametru ce cântăresc o jumătate de gram. Orbita acestor particule intersectează orbita Pământului iar viteza combinată ajunge până la 71 km/s producând meteori foarte strălucitori dar şi foarte rapizi !

Rata zenitală orară prognozată este aproximată la 15 (meteori pe oră , dacă radiantul este la zenit). Constelaţia Leu (şi zona radiantului) răsare în jurul orei 23. Pe măsură ce radiantul (zona de unde par că provin meteorii) urcă pe boltă, vom vedea teoretic din ce în ce mai mulţi meteori. Este indicat să privim cerul în zone aflate la cel puţin 20 ~ 30 de grade de radiant, în toate direcţiile.

radiant-leonide-skymap

Timpul cel mai prielnic de observaţii este cuprins înspre dimineaţă începând cu orele 2 ~ 3 şi până la momentul începutului iluminării cerului din cauza crepuscului (ora ~ 6 a.m.).

Aceste particule provin din cometa periodică  55P/Tempel-Tuttle, un corp cu un nucleu estimat de aproape 4 km. Ultimele intensificări spectaculoase ale acestui curent meteoric au avut loc în anii ce au urmat trecerii la periheliu (apropierea maximă de Soare) a cometei. Acest lucru se întâmplă periodic o dată la 33 de ani.

orbita-cometa-leonide

Furtuni spectaculoase de meteori (în care s-au văzut cel puţin sute de meteori pe minut) au avut loc în anii : 1833, 186618681966, 19982002. Aceşti ani sunt ulteriori trecerii cometei la periheliu. Următoarea trecere la periheliu va avea loc în anul 2031.

Leonids-1833
Ilustraţie bazată pe relatări privind furtuna de meteori produsă de curentul Leonide în anul 1833.

 

Comentarii Facebook
Share Button

Lasă un răspuns