Primul telescop pe Luna telecomandat de pe Pamant

Într-un articol de specialitate recent publicat, astronomii chinezi au raportat că micul telescop al sondei Chang’e 3 ce a aselinizat în decembrie 2013, operează în continuare fără erori. Nu este un secret acest lucru însă trebuie să avem în vedere că transparenţa Chinei în domeniul popularizării misiunilor sale spaţiale este deficitară, sau cel puţin aceasta este impresia la nivel european (poate şi din cauza diferenţelor socio-culturale dintre Asia şi Europa …).

china lander 1

Sonda Chang’e 3 a „depus” pe Lună şi un vehicul robotizat, pe nume Yutu, ce însă nu mai funcţionează din luna martie a.c.

chang 3

Telescopul de care vorbim are o apertură de 15 centrimetri şi este destinat observaţiilor în ultraviolet, ce de pe Pământ nu sunt posibile datorită atmosferei, însă Luna … nu are atmosferă. Pe de altă parte, Luna are o mişcare de rotaţie axială mult mai lentă, acest lucru înlesnind observaţiile (mişarea diurnă a bolţii cereşti lunare petrecându-se la o viteză unghiulară de 27 de ori mai mică decât pe Pământ).

Observaţiile telescopului (botezat LUT Lunar-based Ultraviolet Telescope) au fost de natură stelară, monitorizându-se 40 de stele în acest timp (în alte surse am găsit 44 de stele).

corpul telescopului ( în stânga) şi montura, partea de susţinere (în dreapta)

LUT Subsystems -- telescope body (left) + mounting platform with two-axis gimbalDificultăţile folosirii unui telescop pe Lună implică protejarea acestuia de micile particule de praf selenar ce pot dăuna echipamentului cât şi componentelor electronice. De aceea uşiţele paravan ale telescopului se închid periodic, protejându-l în perioadele cele mai dificile : la răsăritul sau apusul Soarelui.

Atunci, terminatorul lunar (linia ce separa ziua de noapte) glisează peste locul de observaţie inducând transformări brusce de temperatură la nivelul solului ce favorizează apariţia particulelor de praf. Protejându-se în aceste perioade, telescopul a supravieţuit peste durata sa preconizată de viaţă, estimată la început, la un an.

Mai jos vedem o comparaţie între cum arată galaxia M101 (Pinwheel) în domeniul vizual ( în stânga) şi cum a fost observată de către telescopul chinei în ultraviolet (în dreapta).
comparatie china m101şi mai în detaliu găsim informaţii despre telescopul chinez în acest link şi aici linkul studiului.

Trebuie amintit că astronauţii misiunii americane Apollo 16 au avut cu ei un telescop UV portabil pe care l-au folosit pentru a fotografia Terra, diverse stele sau Marele Nor al lui Magelan,telescop apollo 16 uv

însă, telescopul chinez este primul operat prin telecomandă direct de pe Pământ. De aproape 2 ani (!) (nu era un secret, şi probabil că suntem atenţi mai mult la rezultatele europene sau americane).

mai jos o scurtă animaţie elocventă despre misiunea Chinei pe Lună.

IAR DACĂ ŞTIŢI LIMBA CHINEZĂ vă rugăm să ne traduceţi şi nouă pe pagina noastră de facebook.

Comentarii Facebook
Share Button

Lasă un răspuns