Un desen cu o mangustă în lesă, vechi de 4.000 de ani, dintr-un mormânt egiptean îi contrariază pe cercetători

Desenul care ilustrează o mangustă în lesă este unic şi ciudat, nefiind dovezi cu privire la domesticirea (sau încercările de domesticire) ale mangustei de către egiptenii antici.

Mormântul este localizat în cimitirul Beni Hassan. Deşi mormântul este descoperit de o sută de ani de arheologul Percy Newberry, recent, arheologul Linda Evans împreună cu colegii săi au reexaminat mormântul, scrie Live Science.

În plus, Ministerul egiptean de antichităţi a conservat mormântul. În timpul acestor activităţi, „au fost dezvăluite multe scene care nu se găsesc în rapoartele lui Newberry”, precizează Evans. Cea mai importantă este desenul care reprezintă o persoană care ţine în lesă un câine şi o mangustă egipteană (imaginea de mai sus). În acest context, Evans dezvăluie că „nu există o altă imagine similară în arta egipteană”.

Mormântul aparţine lui Baqet I, un monarh sau un guvernator de provincie care a trăit în timpul celei de a XI-a dinastii.

Evans a precizat că „deşi mangustele nu au fost domesticite – adică supuse selecţiei artificiale – unele culturi au ales să le facă animale de companie pentru apărarea împotriva şerpilor, şobolanilor sau şoarecilor”.

De asemenea, mangusta în lesă din desen a fost folosită probabil pentru a speria păsările pentru a zbura afară din tufiş, pentru vânătoare.

Nu este singurul desen bizar din Beni Hassan, altele ilustrează creaturi precum liliecii, ale căror reprezentări sunt „extrem de rare”, după cum susţine Evans. Preponderenţa păsărilor din picturi este un alt lucru care contrariază cercetătorii şi „indică un rol special pe care îl aveau animalele în viaţa locuitorilor din zonă”.

Printre aceste păsări se găseşte şi un pelican colorat, care sunt de asemenea rari în arta egipteană.

 

 

Sursa: descopera.ro

Comentarii Facebook
Share Button
Desenul care ilustrează o mangustă în lesă este unic şi ciudat, nefiind dovezi cu privire la domesticirea (sau încercările de domesticire) ale mangustei de către egiptenii antici. Mormântul este localizat în cimitirul Beni Hassan. Deşi mormântul este descoperit de o sută de ani de arheologul Percy Newberry, recent, arheologul Linda Evans împreună cu colegii săi au reexaminat mormântul, scrie Live Science. În plus, Ministerul egiptean de antichităţi a conservat mormântul. În timpul acestor activităţi, „au fost dezvăluite multe scene care nu se găsesc în rapoartele lui Newberry”, precizează Evans. Cea mai importantă este desenul care reprezintă o persoană care ţine…

Votul Tau!

0

User Rating: Be the first one !

Lasă un răspuns