Un telescop spatial NASA + JAXA si o idee romaneasca

Este vorba despre un telescop lansat în spaţiul cosmic pentru a efectua observaţii în raze X asupra exploziilor de supernove, dar şi a găurilor negre sau a roiurilor stelare. Denumit după o creatură mitologică asemănătoare unui fazan înconjurat de flăcări (ce este întâlnită în constelaţiile tradiţionale asiatice), telescopul Suzaku (sau ASTRO-E2) a fost lansat în spaţiu în urmă cu 10 ani.

Deşi a suferit câteva defecţiuni la sistemul de răcire al echipamentelor, Suzaku şi-a îndeplinit cu succes misiunea, cu 8 ani peste durata sa preconizată de viaţă, fiind operabil până în luna septembrie a acestui an.

M-V_launching_ASTRO-E2
Lansarea telescopului Suzaku, în 2005

Telescopul a fost plasat pe o orbită circulară la o altitudine de 550 km. Acum, după încheierea activităţii, se aşteaptă ca re-intrarea în atmosferă să aibă loc nu mai devreme de anul 2020.

iconita suzaku
Imagine artistică cu telescopul Suzaku pe orbită.
telescopul suzaku detalii
Detalii şi schema telescopului

Acum, să facem cunoştinţă cu Aurora Simionescu, o cercetătoare de origine română ce a studiat în S.U.A şi Germania, iar apoi a devenit prin intermediul Universităţii Standford cercetătoare la prestigioasele agenţii spaţiale, NASA şi JAXA. Aurora este o tânără din Brăila ce şi-a fructificat pasiunea pentru ştiinţă în domeniul astronomiei, mai exact în ramura astrofizicii şi a cosmologiei.

Aurora Simionescu a devenit cunoscută şi în România încă din 2008, pe când a descoperit emisia în raze X a unui filament cosmic din reţeaua cosmică a roiurilor de galaxii (împreună cu alţi cercetători de la Institutul Max Planck pentru fizică extraterestră din Germania).

image-2012-11-15-13620803-41-aurora-simionescu-cercetator-nasa
dintr-un interviu HotNews din anul 2012 – Aurora Simionescu : „Există foarte multe stele cu foarte multe Pământuri în jurul lor şi atunci este normal să ne imaginăm că există şi viaţă pe aceste alte planete.”   [nota skystil : Observând această fotografie nu putem să nu ne amintim de filmul Contact – din 1997]
Aurora Simionescu a devenit cercetătoare pe telescopul Suzaku, observând cu el încă din 2010, şi mai intens din 2012, urmărind o idee proprie mai veche (din 2005) : Oare elementele chimice din Univers sunt prezente peste tot în aceeaşi proporţie ca şi în Sistemul Nostru Solar ?

Răspunsul la această întrebare poate fi dat de analiza în raze X a mediului inter-galactic, în gazele fierbinţi ce se găsesc în spaţiul dintre galaxii. Iar telescopul Suzaku, era cel mai potrivit pentru asta.

La început a fost studiată abundenţa elementelor chimice din strălucitorul Roi de galaxii Perseu, măsurându-se abundenţa fierului însă lipseau celelalte elemente produse de colapsul nucleelor stelare în urma supernovelor. Atunci, echipa de cercetători a trecut la observarea Roiului de galaxii din Virgo (Fecioara), unde s-au identificat nu doar fier ci şi magneziu, siciu şi sulf, iar rezultatele sunt prezentate în scrisorile publicaţiei ştiinţifice Astrophysical Journal.

suzaku viro galaxy 1121
Cercul punctat desemnează limita în care se găsesc norii de gaz din Roi. Imaginea de fundal este cerul în raze X. Caseta albastră din centru indică imaginea din spectrul vizibil. Credit: A. Simionescu (JAXA) și Hans Boehringer (MPE)

Concluzia cercetătorilor este că raţia dintre abundenţa fierului, magneziului, siliciului şi sulfului este constantă pe înregul volum al Roiului de Galaxii din Virgo şi este întradevăr consistentă cu compoziţia stelelor din Galaxia Noastră, implicit cu a Soarelui.

Chiar dacă pot exista şi zone mai „speciale” există indiciile că ingredientele supei de elemente chimice necesare vieţii sunt omniprezente în Universul observabil.


Închei acest articol cu o întrebare: Există extratereştrii ? şi un răspuns: Probabil că da, însă încă nu ştim acest lucru, dar indiciile încep să se îndrepte în acest sens… Iată cum, încet încet, mai facem încă un pas către înţelegerea şi estimarea „potenţialului de viaţă” din Univers.

Mai jos am inserat o prezentare interesantă ţinută de cercetătoarea în astro-fizică Aurora Simionescu.

surse: wikipedia, NASA, JAXA
Comentarii Facebook
Share Button

Lasă un răspuns