Lumini misterioase pe Ceres

Cine este Ceres ?

Ceres este primul asteroid descoperit, şi cel mai mare dintre asteroizii aflaţi în centura principală de asteroizi aflată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. A fost descoperit de către Giuseppe Piazzi in seara zilei de 1 ianuarie 1801 cu o lunetă de doar 75mm diametru.

Giuseppe Piazzi si luneta saObservat de câteva ori la început, a fost apoi pierdut timp de 11 luni. “Recuperarea” a fost făcută de către tânărul matematician Gauss din calcule matematice ce au ajutat la re-descoperirea lui Ceres după exact un an de la descoperirea sa, de către celebra “Poliţie Cosmică” – un grup format din 24 de astronomi experimentaţi ce aveau să patruleze zodiacul în căutarea noilor planete.

Ceres a fost considerat iniţial… cometă, apoi planetă din 1802, din 1850 asteroid, iar din 1996 îl privim şi ca .. planetă pitică. Corpul aproape sferic are un diametru de ~ 950 km (suprafaţa totală egală cu cea a Argentinei) şi orbitează la  2.8 unităţi astronomice de Soare în 4,6 ani, o zi durând 9 ore şi 4 minute.  Ceres nu are câmp magnetic şi deţine o gravitaţie de doar 3% din cea de pe Terra.  Un om de 70 kg ar cântări pe Ceres doar  2 kg. Teoretic, Ceres ar putea fi un punct strategic în viitoarele activităţi miniere din centura de asteroizi.

miningDupă ce am făcut cunoştinţă cu Ceres, să vedem şi ultimele veşti.

În ianuarie 2014, telescopul spaţial Herschel (ESA) a descoperit vapori de apă în jurul micii planete !

la-sci-sn-ceres-water-vapor-geysers-dwarf-plan-001În anul 2015, sonda spaţială DAWN (ESA) a fost satelizată în jurul lui Ceres. Imagini noi au relevat lumini inexplicabile, puse pe seama acumulărilor de gheaţă sau de sare.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

error: Freventa instabila, NU mai dati click inca o data :)