Luna albastra : Intre superstitie si manipulare

Fenomen astronomic inedit: Luna albastră, vizibilă pe 31 iulie, sau Vineri vom avea LUNA ALBASTRĂ! Cum ne va afecta PE TOȚI fenomenul astronomic, şi chiar : Fenomen astronomic uluitor! ”Luna Albastră” se va vedea și în România! Care vor fi consecințele !

Zilele acestea observăm ştiri cu titluri pompoase ca cele de mai sus, ce însă nu prea au legătură cu conţinutul lor. După ce vom citi aceste ştiri, vom rămâne cu impresia că într-adevăr se întâmplă ceva.

De fapt, nu se întâmplă absolut nimic ! Denumirea de Lună albastră (blue moon) se referă doar la modul în care faza de Lună Plină se potriveşte în calendar.

1

Aşteptarea statistică ar fi ca în fiecare lună calendaristică  să avem o singură Lună Plină. Cum însă majoritatea lunilor au 30 sau 31 de zile, cu ceva mai mult decât intervalul dintre două Luni Pline succesive, de aproximativ 29,5 zile, nu este de mirare ca putem avea luni calendaristice ce găsesc Luna în faza de Lună Plină în primele zile ale lunii respective, pe 1 sau pe 2, dar şi la sfârşitul acesteia, pe 30 sau 31. Aceasta este aşa-zisul fenomen astronomic, ce mai degrabă este unul legat de calendar, deoarece nu se întâmplă nimic fizic neobişnuit cu Luna.

2

Luna Plină se produce la fiecare 29,5 zile (+/- 6 ore), interval denumit lună sinodică sau lunaţie ( sinodicos,  συνοδικός în limba greacă înseamnă „întâlnire”, … în cazul nostru dintre Soare şi Lună, când acestea se re-găsesc în aceeaşi configuraţie faţă de Soare, de obicei referitoare la fazele de Lună nouă sau Lună Plină).

De unde totuşi denumitea de Lună albastră ? Cel mai probabil de la asocierea populară (englezească, americană) dintre blue, albastru şi belewe (verb arhaic englezesc devenit “to betray”, trădare).

De ce trădare ? (o Lună trădătoare).

Deoarece, o Lună Plină căzând în aceeaşi lună calendaristică, ar fi generat în trecut impresia că oamenii ar fi trebuit să continue postul paştelui timp de încă o lună (data paştelui se calculează în funcţie de Luna Plină şi Echinocţiul de primavară), şi nu ca în ceilalţi ani obişnuiţi cand Luna Plină cădea intercalată în luni calendaristice diferite.

3

De aici şi denumirea de „lună trădătoare”. Pe de altă parte termenul de trădare poate fi înţeles şi ca provenind din percepţia obişnuită de a avea câte o Lună Plină, în fiecare lună din calendar.

O altă dilemă, ce-i drept secundară : într-un articol apărut în faimoasa publicaţie Sky and Telescope în anii 40′, se preia o definiţie a Lunii Albastre din Almanahul Fermierilor americani din anii 30‘ , în care Luna Albastră este orice Lună Plină din decursul aceleaşi luni din calendar, fără a se ţine seama de o definiţie iniţială ce implica 4  Luni Pline într-un anotimp. Dar ce relevanţă are această minoră eroare în afara faptului de a implica faimoasa revistă ? Absolut nici una.

4

În cultura americană există şi o zicală celebră,  „Once in a Blue Moon” , ce pare că datează din secolul 19 şi se referă la raritatea unui eveniment neobişnuit, destul de comun însă .. şi totuşi nu foarte des. Iată cum această chichiţă calendaristică ce se produce o dată la aproximativ 3 ani, s-a infiltrat în cultura populară drept Luna Albastră !

Şi totuşi, vom vedea Luna Albastră ? Desigur că nu.

În mass-media se fac conexiuni dubioase între termeni ce nu au legătură.  Da, Luna poate căpăta o culoare albăstruie în cazuri extrem rare, ce ţin de condiţiile atmosferice, corelate de exemplu cu erupţia ocazională a unor vulcani, însa pentru aceasta nu este necesar ca Luna să se găsească în faza de Lună Plină,  şi nici în starea de ..  „Lună albastră” !!

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

error: Freventa instabila, NU mai dati click inca o data :)